Opublikowany przez:
monika.g
2019-06-05 00:04:03
Autor zdjęcia/źródło: Pasta jajeczna – przepis @ Bernadette Wurzinger, pixabay.com
Pasta jajeczna to świetne i pożywne danie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Za jej pomocą w bardzo szybki i łatwy sposób urozmaicisz zwykłe kanapki z jajkiem. Pastę jajeczną możesz podawać z różnymi dodatkami. Wystarczy dodać je do przepisu podstawowego. Dla dzieci lepiej sprawdzi się pasta bez dodatku majonezu, który jest dla nich zbyt kaloryczny i ciężkostrawny. Zastąpisz go jogurtem. Nie dodawaj też niezdrowej soli oraz zbyt intensywnego w smaku pieprzu. Alergikom jogurt z mleka krowiego zastąp naturalnym jogurtem kokosowym lub sojowym. Wśród naszych przepisów na pastę jajeczną każdy znajdzie coś dla siebie.
Mimo, że jajko zawiera cholesterol to jednak równoważy to zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym Omega 3. Żółtko jaja jest niezwykle cennym źródłem żelaza oraz cynku i lecytyny. Jajko zawiera też bardzo dużo białka, a także witaminy A, D i z grupy B oraz minerały: siarkę, potas, fosfor, magnez, chlor i miedź. Należy jednak uważać podczas wprowadzania jajka do diety dziecka, ponieważ jest ono także sinym alergenem.
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.